Διαφορετικα

Το δυσκολότερο σημείο αυτής της συνταγής είναι η αναμονή…

Από  | 



Όλοι εμείς οι φανατικοί της άθλησης, ξέρουμε ότι η αποκατάσταση των μυών μετά από μια σκληρή προπόνηση περνάει μέσα από την κατανάλωση πρωτεΐνης. Κάπως έτσι τα ασπράδια των βραστών αυγών και τα ψημένα στεγνά στήθη του κοτόπουλου γίνονται οι καλύτεροί μας φίλοι.

Αλλά έρχεται η στιγμή που τα βαριέσαι, και δειλά δειλά διεκδικείς το δικαίωμά σου στην απόλαυση που δίνει ένα γευστικό πιάτο φαγητού. Και ψάχνεις –λίγο ενοχικά στην αρχή- τρόπο να συμβιβάσεις τα φαινομενικά ασυμβίβαστα.

Στην τελική δεν είμαστε και επαγγελματίες αθλητές για να ακολουθούμε εμμονικά κάποιο πλάνο διατροφής που αφορίζει ό,τι  νοστιμιά υπάρχει στον κόσμο τούτο!

Τι κακό έχουν άλλωστε λίγα λαχανικά μαγειρεμένα σε σάλτσα ντομάτας, χωρίς πολλά λάδια, μαζί με μοσχαράκι που λιώνει μελωμένο στο στόμα και στέλνει σε κάθε σου κύτταρο ενδορφίνες ευτυχίας!

Occo Bucco λοιπόν! Από το Μιλάνο με αγάπη!

Υλικά (για 4 άτομα)

4 φέτες οσομπούκο

2-3 κλωναράκια σέλερι

2  καρότα μικρά

1 μεγαλούτσικο κρεμμύδι

150 γρ. λευκό κρασί

1 κονσέρβα ντοματάκια ψιλοκομμένα

750 γρ. ζεστό ζωμό κοτόπουλου ή βοδινού

1-2 σκελίδες σκόρδο

αλεύρι

αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Φλούδα πορτοκαλιού (προαιρετικά)

για την γκρεμολάτα

ξύσμα από ένα λεμόνι

1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο

2 κ.γ. ψιλοκομμένο μαϊντανό

2 κ.γ. ψιλοκομμένο βασιλικό

1dw 2dw 3dw 4dw Πλένετε προσεκτικά το κρέας να μην διαλυθεί η εξωτερική του μεμβράνη, στεγνώνετε με χαρτί κουζίνας και αφήνετε κανά μισάωρο να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.

Εν τω μεταξύ ψιλοκόβετε όλα τα λαχανικά. Σε άλλο μπωλάκι ψιλοκόβετε και τα ντοματάκια της κονσέρβας και κρατάτε χώρια.

Σε μια κατσαρόλα που να χωράει ακριβώς τα κομμάτια κρέατος (μην κοιτάτε την φωτογραφία που εγώ άλλα λέω κι άλλα κάνω!) ρίχνετε λίγο ελαιόλαδο και αφήνετε να κάψει καλά. Αλευρώνετε τα κομμάτια του κρέατος και τα σοτάρετε στο καυτό λάδι, σε μέτρια φωτιά να ροδοκοκκινίσουν και να θωρακιστούν απ’όλες τις πλευρές. Χειρίζεστε τα κομμάτια με προσοχή για να μην διαλυθούν. Τα αφαιρείτε από την κατσαρόλα και τα αφήνετε σε ένα πιάτο να περιμένουν.

Προσθέτετε λίγο ακόμη λάδι στην κατσαρόλα και ρίχνετε το σέλερι, το καρότο, το σκόρδο και το κρεμμύδι. Ανακατεύετε για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να μαραθούν. Σβήνετε με το κρασί και περιμένετε λίγο να εξατμιστεί το αλκοόλ. Προσθέτετε τις ντομάτες με το υγρό της κονσέρβας τους και τον ζωμό, αφήνετε να πάρουν μια βράση και πολύ προσεκτικά επαναφέρετε τα κομμάτια του κρέατος στην κατσαρόλα. Πρέπει τα υγρά να καλύπτουν σχεδόν το κρέας. Αλλιώς προσθέτετε λίγο νεράκι ακόμη.

Χαμηλώνετε την φωτιά στο ελάχιστο και αφήνετε το φαγητό να σιγομαγειρευτεί για τουλάχιστον δύο ώρες. Ίσως και παραπάνω. Θα πρέπει στο άγγιγμα του πιρουνιού το κρέας να ξεκολλάει από το κόκαλο, και η σάλτσα να είναι πηχτή και δεμένη, αλλιώς μαγειρεύετε για λίγο χωρίς το καπάκι για να εξατμιστούν τα υγρά. Στο τελευταίο πεντάλεπτο προσθέτετε και την γκρεμολάτα, η οποία γίνεται απλώς ψιλοκόβοντας όλα τα υλικά της. Στην γκρεμολάτα μπορείτε να προσθέσετε και λίγο ψιλοκομμένο δενδρολίβανο ή λίγο ψιλοκομμένο εστραγκόν, αναλόγως τα γούστα σας.

 

"Δεν σας το δείχνω σερβιρισμένο γιατί δεν πρόλαβα ούτε φωτογραφία να το βγάλω!"

«Δεν σας το δείχνω σερβιρισμένο γιατί δεν πρόλαβα ούτε φωτογραφία να το βγάλω!»

Σερβίρετε με ό,τι σας κάνει κέφι! Πουρέ πατάτας, πιλάφι, ζυμαρικά ή με ριζότο μιλανέζε όπως κάνουν οι ιταλοί!

Προσοχή στο σερβίρισμα να μην διαλυθούν τα κομμάτια του κρέατος.

Το μεδούλι είναι όλα τα λεφτά!

Γειά σας τώρα, πάω να τρέξω 10 χλμ!


KATHISMATA2

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.