Διαφορετικα

Θα μου φιάξεις τυρόπιτα;

Από  | 

Αυτό με ρώτησε η μαμά μου προχθές! Πότε αντιστράφηκαν οι ρόλοι αναρωτήθηκα για μιά στιγμή! Αλλά μετά, με αυτάρεσκη ικανοποίηση, κατάλαβα: Πρόκειται για την περίπτωση εκείνη που ο μαθητής ξεπερνάει τον δάσκαλο, και η παραδοχή έρχεται μέσα από μιά τόσο δα τρυφερή παραγγελιά!

«Ξέρεις ποιά λέω…» συνέχισε φλυαρώντας, «εκείνη με το φυλλαράκι το τραγανό που μόνο εσύ ξέρεις να φτιάχνεις. (Να μου δώσεις την συνταγή κάποια μέρα, να την μάθω κι εγώ!) …που την πασπαλίζεις με σουσαμάκι από πάνω, και την κάνεις στην ταρτιέρα γιατί λες ότι παχαίνει και δεν πρέπει να τρώμε πολύ… Καλά πότε έμαθες εσύ να τα κάνεις όλα αυτά τα πράγματα! …Μα τί κορίτσι έχω ‘γω! …Να ξέρεις, ο πατέρας σου την ζητάει, όχι εγώ! …και τα έξοδα δικά μου, εσύ να τα κρατήσεις να πάρεις εκείνο το δερμάτινο που ήθελες. …κι αυτό εγώ να στο πληρώσω». (Μανούλες!)

Άντε μετά να της χαλάσεις χατήρι!

Ιδού λοιπόν η τυρόπιτα της μαμάς:

fyllo3 fyllo1 fyllo2 Για το φύλλο (όλα τα υλικά του φύλλου τα μετράμε με το κεσεδάκι του γιαουρτιού που θα χρησιμοποιήσουμε)
1 1/3 κεσεδάκι γιαούρτι (εγώ βάζω 2% κανονικό, όχι στραγγιστό. Αλλά οποιοδήποτε κάνει) 1 1/3 κεσεδάκι ελαιόλαδο 4 1/2 κεσεδάκια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του 1 σφηνάκι ρακί ή ούζο 1/2 κοφτό κ.γλ. αλάτι

Για την κρέμα: 750 γρ. φρέσκο γάλα 1/4 φλ. τσαγιού αλεύρι 1/4 φλ. τσαγιού σιμιγδάλι ψιλό 300 γρ. φέτα (ή και παραπάνω) 1 κ.σ. βούτυρο 4 αυγά αλάτι

μόνο αν χρειάζεται (το δοκιμάζετε στο τέλος) 1 πρέζα μοσχοκάρυδο φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Φύλλο: Βάζουμε όλα τα

υλικά σε ένα μπόλ και ανακατεύουμε με το χέρι να ενωθούν. Η ζύμη βγαίνει απίστευτα απαλή και αφράτη και δεν κολλάει στα χέρια. Θα παρασυρθείτε και θα παίζετε! Παίρνουμε ένα κομμάτι λαδόκολλα και βάζουμε επάνω περίπου τα 2/3. Με έναν πλάστη ανοίγουμε σε φύλλο. (Δεν χρειάζεται ούτε δεύτερο φύλλο
λαδόκολλας από πάνω, ούτε αλεύρωμα η ζύμη). Με την βοήθεια της λαδόκολλας αναποδογυρίζουμε το φύλλο πάνω σε μία ταρτιέρα 28-30εκ. Δεν χρειάζεται λάδωμα η ταρτιέρα γιατί η ζύμη μας είναι ήδη όσο λιπαρή χρειάζεται. Κόβου

με ό,τι περισσεύει και το ενώνουμε με το υπόλοιπο που κρατήσαμε. Ρίχνουμε μέσα την γέμιση. Με την υπόλοιπη ζύμη ανοίγουμε δεύτερο φύλλο με τον ίδιο τρόπο και καλύπτουμε την επιφάνεια. Ενώνουμε τις άκρες γύρω γύρω, χαράζουμε οποσδήποτε σε κομμάτια, για να φεύγει η υγρασία όσο ψήνεται, και πασπαλίζουμε με σουσάμι, αν θέλουμε.

Γέμιση: Ζεσταίνουμε το γάλα σε κατσαρόλα. Χτυπάμε σε μπολ τα αυγά, το αλεύρι, το σιμιγδάλι, το αλάτι, το πιπέρι και το μοσχοκάρυδο. Παίρνουμε λίγο από το ζεστό γάλα και αραιώνουμε τα αυγά ανακατεύοντας. Όλο μαζί το μείγμα των αυγών το ρίχνουμε στη κατσαρόλα με το γάλα, και αφήνουμε να δέσει ανακατεύοντας με σύρμα σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά. Αποσύρουμε από την φωτιά, και προσθέτουμε το βούτυρο και την φέτα σπασμένη με τα χέρια μας. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180 C για περίπου μία ώρα, ωσότου ροδίσει, και να ψηθεί καλά και επάνω και κάτω. Αφήνουμε κανα μισάωρο να «τραβήξει» τα υγρά και κόβουμε στα ήδη χαραγμένα κομμάτια.

zymaropita2

Κοιτάξτε τώρα να δείτε τί γίνεται όταν σου περισσεύει γέμιση τυρόπιτας και βαριέσαι να ανοίξεις φύλλο… Την κάνεις ζυμαρόπιτα, όπως στα Ζαγοροχώρια! Την απλώνεις σε πολύ λεπτή στρώση σε λαδωμένο ταψί, και την ψήνεις μέχρι να ροδίσει καλά πάνω και κάτω! (Μετά βγάζεις μερικά κομμάτια και παίζεις Lego!)

zymaropita1

  • Παρατηρήσεις:
  • 1. Η ποσότητα της φέτας είναι σχετική και εξαρτάται από τα γούστα του καθενός. Μπορείτε να βάλετε ό
    ση τραβάει η όρεξή σας.
  • 2. Αν σας περισσέψει γέμιση, δεν την πετάτε! Την βάζετε σε ταψάκι σε πολύ λεπτή στρώση και την ψήνετε ξεβράκωτη όπως είναι, μέχρι να ροδίσει καλά και πάνω και κάτω. Έχετε φτιάξει με αυτόν τον τρόπο την διάσημη ζυμαρόπιτα, που όσοι έχετε πάει Ζαγοροχώρια μπορεί να έχετε δοκιμάσει! Σας προτείνω μάλιστα να φτιάξετε την διπλάσια ποσότητα γέμισης με σκοπό να φτιάξετε και τούτη εδώ την πανεύκολη πιτούλα! (Βάλτε και λίγες φλουδίτσες βουτύρου από πάνω πρίν την βάλετε στον φούρνο!)
  • 3. Αν δεν βάλουμε φέτα, η συνταγή μετατρέπεται σε γαλατόπιτα αλμυρή!
  • 4. Το φύλλο αυτό είναι κατάλληλο και για ένα σωρό άλλες πίτες. Βάλτε φαντασία! Κάνει ακόμη και για μικρά αλμυρά ταρτάκια με γέμιση της αρεσκείας σας, που είναι ό,τι πρέπει για μπουφέ.

KATHISMATA2

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.