Διαφορετικα

Στην Αυλή του Αυτοκράτορα!

Από  | 

Ενθουσιάστηκα με αυτό το ρύζι από την πρώτη μπουκιά, αλλά εκτός από την γεύση του, διαβάζοντας την ιστορία του απέκτησα ακόμη έναν λόγο να το ερωτευτώ.  Γιατί η ποικιλία (Black) Venere δεν είναι καθόλου τυχαία!

ρice1Πρόκειται για μια πανάρχαια κινέζικη ποικιλία που έως τον 18ο αιώνα καλλιεργούνταν αποκλειστικά και μόνο για τον Αυτοκράτορα και την Αυλή του, λόγω της σπανιότητάς του και συνεπώς της περιορισμένης του παραγωγής. Πήρε το όνομά της από την θεά του Έρωτα, καθόλου συμπτωματικά βέβαια αφού μία από τις φημολογούμενες ιδιότητες του ρυζιού αυτού είναι η αφροδισιακή του δύναμη. Είναι κι αυτός ένας από τους λόγους για τον οποίο προοριζόταν μόνο για τον Αυτοκράτορα και τους παλατιανούς. Για προφανείς λόγους, ονομαζόταν επίσης το «Απαγορευμένο Ρύζι», και μόλις στην δεκαετία του 1990 άρχισε να καλλιεργείται στην Ιταλία (και συγκεκριμένα στην επαρχία Piednont που κρίθηκε ιδανική) μια ποικιλία που αποτελεί διασταύρωση της αυθεντικής ασιατικής με μία ιταλική.

Ο ανεκτίμητος αυτός καρπός είναι ξεχωριστός από πολλές απόψεις. Εκτός από το χαρακτηριστικό εβένινο μαύρο χρώμα του που υποδηλώνει την ύπαρξη ανθοκυανίνων, είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, αμινοξέα, βιταμίνη Β5, φώσφορο, σίδηρο, σελήνιο, ψευδάργυρο, ασβέστιο κλπ. Οι δε ανθοκυανίνες είναι φύλακες της νεότητος αφού καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες και εμποδίζουν την οξείδωση των ιστών.

Έχει γεύση γήινη, πλούσια και μεστή. Θυμίζει κάστανο και μανιτάρια και ξηρούς καρπούς και φρεσκοψημένο ψωμί.

Χρειάζεται γύρω στα 40 λεπτά για να βράσει, συνοδεύει άριστα πιάτα με λευκό κρέας και ταιριάζει εκπληκτικά με ψάρι. Δίνει ένταση στις σαλάτες και κάπου διάβασα ότι γίνεται και εξαιρετικό ριζότο, πράγμα που σκοπεύω να διαπιστώσω σύντομα.

Προσωπικά μου αρέσει ακόμη και εντελώς σκέτο σαν πιλάφι. Το προσθέτω ακόμη και στο γιαούρτι. Το έχω δοκιμάσει και με μοσχαράκι κοκκινιστό και ο συνδυασμός ήταν εξαιρετικός.

Όπου το βρείτε πάρτε το. Προσοχή όμως μην το μπερδέψετε με το μακρύκοκκο άγριο ρύζι που γνωρίζετε γιατί είναι κάτι εντελώς διαφορετικό.

Ενδεικτικά θα σας δώσω μια απλή συνταγή με καπνιστό σολομό για ορεκτικό, και από κει και πέρα sky is the limit! Δοκιμάστε το μόνοι σας όπου και όπως σας αρέσει…

Black Venere με καπνιστό σολομό

Για 4 μερίδες

  • 1 κούπα ρύζι venere
  • αλάτι
  • 1-3/4 κούπες νερό
  • Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 σκελίδα σκόρδο σπασμένη
  • 10 – 12 ντοματάκια τσέρι, κομμένα στα δύο ή στα τέσσερα
  • 100 γρ. καπνιστό σολομό σε κυβάκια ή σε μικρές λωρίδες
  • 1/2 ποτηράκι λευκό κρασί

Οδηγίες:

rice3Ξεπλένουμε καλά το ρύζι. Βράζουμε το νερό, προσθέτουμε το αλάτι και το ρύζι και αφήνουμε να μαγειρευτεί για 35-40 λεπτά.

Σε τηγάνι, σε μέτρια φωτιά, βάζουμε το σκόρδο και 3 κ.σ. ελαιόλαδο. Μόλις αρχίζει το σκόρδο να μαυρίζει το αφαιρούμε και το πετάμε. Θέλουμε μόνο να αρωματίσουμε το λάδι. Προσθέτουμε τα ντοματίνια και ψήνουμε για ένα λεπτό. Προσθέτουμε τον σολομό και μαγειρεύουμε για ένα λεπτό ακόμη. Προσθέτουμε το κρασί και σιγοβράζουμε να εξατμισθεί το αλκοόλ και να μειωθεί λίγο η σάλτσα.

rice2

Ρίχνουμε στο τηγάνι και το βρασμένο ρύζι, και ανακατεύουμε προσεκτικά να αναμειχθούν τα υλικά. Σβήνουμε την φωτιά. Ραντίζουμε με ελαιόλαδο και ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι

  • *Με τον ίδιο τρόπο αντί για καπνιστό σολομό μπορούμε να
    άλουμε γαρίδες, ή μύδια, ή καλαμαράκια, ή ακόμη και συνδυασμού όλων αυτών των θαλασσινών.
  • *Δοκιμάστε το επίσης με κύβους από αβοκάντο, ντοματίνια και σάλτσα από ελαιόλαδο, λίγο λεμόνι και μουστάρδα. Το πιάτο αυτό έχει και εντυπωσιακή εμφάνιση λόγω των χρωμάτων των υλικών του.

 


ANATELLO1

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.