Διαφορετικα

Όταν ο Νάρκισσος δεν είναι λουλούδι αλλά ψυχιατρική διαταραχή…

Από  | 

Οι άντρες και οι γυναίκες με ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας είναι ασθενείς με προβληματική σκέψη και συμπεριφορά , Το κύριο χαρακτηριστικό τους είναι η ανικανότητα να νιώσουν αγάπη και να την ανταποδώσουν δημιουργώντας , έτσι, κακοποιητικές και τοξικές σχέσεις με τους γύρω τους.

Αποζητούν την απόλυτη λατρεία αλλά από πλευρά τους, υπάρχει μια παντελής έλλειψη ενδιαφέροντος για τις ανάγκες και τα δικαιώματα των άλλων, κάτι που τους κάνει να φέρονται αδίστακτα, αναίσθητα και αχάριστα. . Οι νάρκισσοι υπερβάλλουν πάντα για τα επιτεύγματα και τα ταλέντα τους. Απαιτούν να τους φέρονται σαν κάτι ξεχωριστό και αναζητούν διαρκώς το κύρος και την αναγνώριση. Εθισμένοι στον θαυμασμό και την επιβεβαίωση θεωρούν ότι πρέπει να συναναστρέφονται με άτομα υψηλού κύρους και δίνουν υπερβολική σημασία στα εξωτερικά σημάδια της επιτυχία, όπως η εμφάνιση, ο πλούτος, η δόξα κτλ. Δεν είναι όμως τα λαμπερά ,γεμάτα αυτοπεποίθηση άτομα που θέλουν να δείχνουν.

Όταν είναι μόνοι τους και δεν παίρνουν θαυμασμό, κάνουν τεράστιες βουτιές στο κενό και την ανία και πέφτουν σε κατάθλιψη. Αυτό συχνά τους κάνει να εμπλέκονται σε μια ποικιλία αυτοκαταστροφικών δραστηριοτήτων. Οι διαπροσωπικές τους σχέσεις είναι ακόμα πιο σκοτεινές. Οι νάρκισσοι εκμεταλλεύονται πάντα με οποίο τρόπο μπορούν. Μπορεί να θέσουν ακόμα και σε κίνδυνο την ζωή σου προκειμένου να καλύψουν μια δική τους ασήμαντη ανάγκη . Αδιαφορούν για το αν εσύ βρίσκεσαι σε μια δύσκολη θέση και τους χρειάζεσαι.

Αδιαφορούν αν η συμπεριφορά τους θα σε πληγώσει ακόμα και αν τους έχεις ευεργετήσει. Θα κάνουν τα πάντα για να πέτυχουν αυτό που θέλουν όποιο και αν είναι το κόστος για τους άλλους. Και βέβαια δεν διστάζουν να χειραγωγήσουν, να εκφοβίσουν και να εκδηλώσουν με βία και επιθετικότητα την επιθυμία τους να επιβληθούν σωματικά και ψυχολογικά στους άλλους. Την μια μέρα σε λατρεύουν την άλλη σε μισούν και δεν μπορείς να ξέρεις ποτέ σε τι φάση είναι. Απορροφημένοι στον εαυτό τους, έχουν πάντα συναισθηματικές διακυμάνσεις καθώς κινούνται από την θεοποίηση στην απομυθοποίηση. Χωρίζουν με ένα μήνυμα, σε μπλοκάρουν από παντού , σε κακοποιούν ψυχολογικά με κάθε τρόπο και θεωρούν ότι έχουν κάθε δικαίωμα να το κάνουν όπως και το να αλλάξουν γνώμη όποτε θέλουν.

Προσοχή όμως, αν αρνηθείς να παίξεις το νοσηρό παιχνίδι τους και εξαφανιστείς τρέχοντας, τα δεδομένα αλλάζουν. Μην αντέχοντας την απόρριψη , την στιγμή που θα καταλάβουν ότι δεν σου είναι σημαντικοί πλέον η δεν αντιδράς σε ακόμα μια εξαφάνιση/ απαίτηση τους, η γη χάνεται κάτω από τα ποδιά τους. Χρησιμοποιούν τα πάντα για να σε κάνουν να λυγίσεις και να περάσουν το αγκίστρι στην μύτη σου. Δράματα, παρακάλια, απειλές, αρρωστημένα σενάρια…ενώ στην ουσία τίποτα δεν θα αλλάξει ούτε όλη αυτή η παράφορη εκδήλωση πόνου/πάθους είναι δείγμα αγάπης και μεταμέλειας.. Το μόνο που θέλουν είναι να γυρίσεις πίσω…για να νιώσουν καλά , να έχουν πίσω το θύμα τους και γιατί όχι- και την τελευταία λέξη. Τα αίτια της διαταραχής και η λύση στο ακάνθινο πολύπλοκο αίνιγμα τους είναι κάτι που πρέπει να απαντηθεί από έναν ειδικό και εφόσον αποφασίσουν οι ίδιοι να υποβληθούν σε θεραπεία. Η πεποίθηση ότι η αγάπη όλα τα υπομένει και όλα τα γιατρεύει , δεν ισχύει σε όλες τις περιπτώσεις.

Αγάπη χωρίς αυτοεκτίμηση και φροντίδα του εαυτού δεν έχει καμιά αξία. Άτομα που έχουν συνάψει σχέσεις με νάρκισσους, έχουν χάσει την ψυχοσωματική τους υγεία και έχουν αναζητήσει οι ίδιοι ψυχολογική στήριξη ,ώστε να μπορέσουν να απεγκλωβιστούν και να συναρμολογήσουν τα σπασμένα κομμάτια τους.

Η Χριστίνα Βλαχοπούλου σπούδασε Ψυχολογία και ακολούθησε μεταπτυχειακες σπουδές στην Συμβουλευτική και στην Κλινική & Κοινοτική Ψυχολογία. Ασχολείται με ενα ευρύ φάσμα διαταραχών, θέματα σχέσεων, ψυχοσωματικά προβλήματα με επίκεντρο την προσωπική ανάπτυξη & διεύρυνση αυτογνωσίας του θεραπευόμενου.Εχει εργαστει ως συντονίστρια ομάδων & ασχολείται επίσης με την συγγραφή & τον εθελοντισμό. Εχει ζήσει & ταξιδέψει εκτενώς ανά τον κόσμο. Αγαπά κάθε μορφή Τέχνης και δραστηροποιείται σε θέματα προστασίας περιβάλλοντος & δικαιωμάτων των ζώων.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.