Διαφορετικα

Μην πεις «αλεύρι»!

Από  | 

Άρτι αφιχθείσα στον χαρωπό τούτον ιστότοπο και οι καλοί τρόποι επιβάλλουν  να καταθέσω διαπιστευτήρια γνωριμίας.

tumblr_inline_nu5pgkTBCo1s3toug_500Τα βιογραφικά όμως τα βρίσκω βαρετά και κοινότοπα. Αφήστε που δεν ήρθα εδώ με κάποια συγκεκριμένη ιδιότητα για να έχω τις αντίστοιχες περγαμηνές να επιδείξω. Να αυτοπροσδιοριστώ πάλι μέσω ιδιοτήτων δεν θέλω γιατί οι ταμπέλες μας περιορίζουν (κι άντε μετά να χρειάζεται συνεχώς να αποδεικνύεις ότι είσαι ό,τι δήλωσες!)

Θα σας συστηθώ λοιπόν μέσα από συνταγές. Συνταγές γλυκών και φαγητών που αγαπώ, δοκιμασμένες από συγγενείς και φίλους. Συνταγές που έχω «κληρονομήσει» από την μαμά και τις γιαγιάδες μου, και άλλες που έχω ξεσηκώσει μέσα από ελληνικά και ξένα blogs (τα οποία και θα μνημονεύω εφόσον τα θυμάμαι)

Πιάστε λοιπόν τις μαρίζ και τα φουέ (τον αυγδάρτη καλέ!) κι ας ξεκινήσουμε με κάτι σοκολατένιο κι εύκολο, για να σας καλοπιάσω και να με ξαναδιαβάσετε


Κέικ σοκολάτας με ρούμι, χωρίς αλεύρι

kappi2Για μία φόρμα 20 εκατοστών

Για το κέικ με ρούμι:

170 γρ. (ή μια κούπα) κουβερτούρα κομμένη σε κομματάκια

1/2 κούπα βούτυρο σε κυβάκια

1/2 κούπα ζάχαρη

4 μεγάλα αυγά

1 1/2 κ.γλ. υγρή βανίλια ή μία βανιλίνη

1/2 κούπα κακάο

1/3 κούπας ρούμι λευκό ή μαύρο

Εισαγωγική σημείωση: δεν χρειάζεται μίξερ για να το φτιάξετε.

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 190 βαθμούς κελσίου, και βουτυρώνετε μια φόρμα 20 εκ.

Σε μικρό κατσαρολάκι λιώνετε σε χαμηλή φωτιά το βούτυρο με την κουβερτούρα έως ότου ομογενοποιηθούν. Προσοχή μην καεί το μίγμα, απλώς να λιώσει.

Αφαιρείτε από την φωτιά και ρίχνετε το μίγμα σε μπωλ. Προσθέτετε την ζάχαρη και ανακατεύετε. Προσθέτετε ένα ένα τα αυγά και ανακατεύετε ώστε να ομογενοποιείται το μίγμα πριν προσθέσετε το επόμενο. Ρίχνετε σταδιακά και την βανίλια, την σκόνη κακάο και το ρούμι, και ομογενοποιείτε.

b8fc89d9b6c43490156878d70f93f64e

Αν δεν θέλετε να λερώνετε πολλά σκεύη (και ποιός θέλει;) μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το κατσαρολάκι στο οποίο λιώσατε την κουβερτούρα με το βούτυρο, προσθέτοντας εκεί τα υλικά με την σειρά που σας περιέγραψα παραπάνω, εκτός φωτιάς εννοείται, και έχοντας προβλέψει το μέγεθος του σκεύους να είναι τέτοιο ώστε να χωράει όλα τα υλικά.

Ρίχνετε το μίγμα στην βουτυρωμένη φόρμα, και ψήστε για 25-30 λεπτά, στους 190 C, ή μέχρι να βγαίνει καθαρή η οδοντογλυφίδα που θα βουτήξετε στο κέντρο του γλυκού (ας έχει πάνω μερικά τριμματάκια, δεν πειράζει). ΜΗΝ ΤΟ ΠΑΡΑΨΗΣΕΤΕ! Το θέλουμε ζουμερό, όχι στεγνό.

Αφήστε το να γίνει χλιαρό πριν το μεταφέρετε σε πιατέλα σερβιρίσματος.

tumblr_mdyiozwsfa1rhle4ho1_500

ΟΧΙ, ΔΕΝ ΤΕΛΕΙΩΣΑΜΕ ΕΔΩ! Έχει κι άλλο!

Σοκολατένιο γλάσο με ρούμι

115 περίπου γρ. (ή 2/3 της κούπας) μαύρη σοκολάτα κομμένη σε κομματάκια

3 κ.σ. βούτυρο

1 κ.σ. ρούμι

Σε μικρό κατσαρολάκι λιώστε μαζί το βούτυρο με την σοκολάτα μέχρι να ομογενοποιηθούν, και μετά προσθέστε το ρούμι.

Απλώστε ομοιόμορφα πάνω στο κρύο κέικ.

Όταν σταθεροποιηθεί το γλάσο, μπορείτε αν θέλετε να πασπαλίσετε την επιφάνεια με τριμμένο μπισκότο ή με κομματάκια γλυκό κουταλιού εσπεριδοειδών ή με ροζέτες από σαντιγί, ή με τριμμένους ξηρούς καρπούς.


YPNOSAKOS

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.