People

Η Φραγκίσκα η Δημοσιογράφος

Από  | 

Όλοι κι όλες όταν ξεκινήσαμε…ή μάλλον πολύ πριν ξεκινήσουμε… όταν πρωτο-σκεφτήκαμε να γίνουμε δημοσιογράφοι…. ένα όνειρο είχαμε: Να κάνουμε αυτό που κάνει η Φραγκίσκα Μεγαλούδη.

Δηλαδή ελεύθεροι επαγγελματίες (free lancers) ρεπόρτερ εκεί που η γης είναι κόλαση… σε πολέμους… σε εθνικές πείνες… στι πλευρό των αδικημένων… στη φρίκη… σε μέρη και καταστάσεις που ο άλλος βλέπει μόνο από την τηλεόραση του.
Η συντριπτική πλειοψηφία μας όμως … πιο συντριπτική δεν γίνεται… όλοι μας δλδ καταλήγουμε σε ένα γραφείο… άντε σε ένα ρεπορτάζ κοντά στη γειτονιά μας… γραφιάδες(καλή ώρα) … με το μαρκούτσι για ένα λεπτο στην τηλεόραση… με τίτλους (αρχισυντάκτης πρωινής εκπομπής)… τηλε-σταρ… και άντε-άντε πολεμικός ανταποκριτής κάποιου μεγάλου ΜΜΕ…
Η Φραγκίσκα δεν γεύτηκε τίποτα από όλα αυτά.
Ξεκίνησε μόνης της και τράβηξε στην Αφρική, στην Ασία… και άρχισε να μεταδίδει αυτά που γινόντουσαν εκεί… Βασικά για πάρτη της… να το περίφημο λειτούργημα που προφανώς έχετε ακούσει….
Δεν είναι πολεμικός ανταποκριτής με την ευρεία έννοια του όρου…. Δλδ δεν πηγαίνει αποστολή, καλύπτει το γεγονός και επιστρέφει μαζί με τους άλλους συναδέλφους της… Εκείνη αντιθέτως μένει εκεί… στην περιοχή… ζει μαζί με τους ιθαγενείς…τους αυτόχθονες αυτά που ζούν… και γράφει/μεταδίδει συνεχώς … Αμφιβάλλω αν πληρώνεται γι’ αυτό… ή τουλάχιστον αν πληρώνεται συχνά.
Την πρωτοσυνάντησα το 2010 στην Αθήνα… στην οδό Μητροπόλεως στο Σύνταγμα… είχα βγάλει βόλτα την νεογεννητη κόρη μου… την Αθηνά… Μου μίλησε εκείνη…
-Δημοσιογράφος ε; μου είπε….
-Ναι…
-Γνωρίζω τη μαμά της Αθηνάς… έχω και έγώ έναν συνομήλικο γιο… τον Σεμπάστιαν.
-Ωραία… απάντησα και σκέφτηκα ότι ήταν μια από τις πολλές μαμάδες μέλη του μαμαδο-σάϊτ της τότε γυναίκας μου…
Είπαμε αλλα 2-3 και αυτό ήταν…
Δεν είχα ιδέα τι έκανε….
Πέρασαν 3 χρόνια και ένα απόγευμα ήρθε στο σπίτι μαζί με τον γιό της… τα παιδιά έπαιζαν και εγώ προσπάθησα να τη βοηθήσω να λύσει ένα πρόβλημα που’χε παρουσιαστεί σε μια παραλίγο συνεργασία της με έναν ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό.
Πάλι σκέφτηκα ότι θα ήταν μια απ’ αυτές τις περίεργες που με το ζόρι ήθελαν να κάνουν δημοσιογραφική καριέρα. Ο γιός της έφυγε χοροπηδώντας κρατώντας στο χέρι ένα πλαστικό μπουκάλι κοκα-κόλας που το΄χα (σχεδόν)γεμίσει με πολύχρωμες μικροσκοπικές χαντρούλες… είχα σφραγίσει το καπάκι λιώνοντας με έναν αναπτήρα… κι όταν το κούναγες έκανε τον ήχο που κάνουν οι μαράκες. Αργότερα έμαθα ότι αυτό το μπουκαλάκι έκανε βόλτα στο χέρι του Σεμπ στις πιο επικίνδυνες περιοχές της γης…. Ετσι άρχισα να την παρακολουθώ.
Γράφει εξαιρετικά … με την ίδια άνεση και στα αγγλικά… αυτό την κάνει διεθνή. Συχνά πυκνά με την βοήθεια των Ηνωμένων Εθνών… Διαβάστε το blog της… δεν μου είναι εύκολο να σας εξηγήσω… Διαβάστε το…τα λέει όλα με λεπτομέρειες… δείτε την καθημερινότητά της και τα ρεπορτάζ της στο FB στο προφίλ της …
Όμως διάολε…  ακόμα και έτσι… παρ’ όλα τα συγκλονιστικά που γράφει …. Κανονικά δεν θα έπρεπε να είχα εντυπωσιαστεί…  Δεν είναι η μόνη στον κόσμο… το κάνουν κι άλλες… όχι πολλές, αλλά το κάνουν…. Δεν εμφανίστηκα δα χθες σ’ αυτό το επάγγελμα…. Ούτε εχω μονοσήμαντη ματιά μόνο προς τα ελληνικά ΜΜΕ.
Η Φραγκίσκα όμως έχει μια ιδιαιτερότητα.
Δεν κάνει αυτό που αγαπά (γιατι περί αυτού πρίοκειται) έχοντας αφήσει το παιδί της πίσω στη μαμά της… Ο Σεμπάστιαν είναι (σχεδόν) πάντα μαζί της…. ΑΥΤΟ ΤΗΝ ΚΑΝΕΙ ΜΟΝΑΔΙΚΗ. Της βγάζω το καπέλο… Μένω προσοχή. Δακρύζω.
Ε, θα βγάζει πολλά χρήματα…. θα σκεφτείτε.
Χα! Τις προάλλες τη ρώτησα με τι μηχανή φωτογραφίζει… και μου απάντησε « με μια μικρή»…
-Με το κινητό;
-Α, έχω ένα παλιό που δεν τραβά φωτό… ελπίζω να μαζέψω χρηματα να πάρω ένα πιο σύγχρονο.
Είπατε κάτι;
Με τρομερά μεγάααααααααλη δυσκολία την έπεισα να γραφει πού και πού στο σάϊτ μου… όχι πολιτικά ή ρεπορταζιακά… αλλά στιγμές από την καθημερινότητά της.
-Ποιόν θα ενδιαφέρει; με ρωτησε.
Δεν μάσησα και επειδή με συμπαθεί μου΄κανε το χατήρι.
Έστειλε το πρώτο…
Το ανέβασα.
Ξύπνησα την άλλη μέρα και απίστευτος αριθμός

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.