Διαφορετικα

Εγώ η Εύα… παίζω τα μήλα στα δάχτυλα!

Από  | 

Κι αφού για ένα μήλο βγήκαμε από τον Παράδεισο και κατασυκοφαντήθηκε η γυναίκα στους αιώνες επειδή ένας άνδρας δεν ανέλαβε ποτέ τις ευθύνες του -στην τελική αυτός το έφαγε!- μας έμεινε το φρούτο να το κάνουμε πλέον ό,τι γουστάρουμε, να το δίνουμε όπου θέλουμε, να το κάνουμε ακόμη και μάρκα υπολογιστών, κινητών και τάμπλετ, σαν κι αυτό που γράφω αυτή την στιγμή!

Τέλος πάντων… Που λέτε, κάθε Σάββατο έχω λαϊκή αγορά κάτω από τον σπίτι μου!  Κυριολεκτικά βγαίνω στο μπαλκόνι και βλέπω πότε πέφτουν οι τιμές. Κι αφού με τον καιρό συνήθισα τις φωνές των λαϊκατζήδων και τον θόρυβο που κάνουν όταν στήνουν τους πάγκους μες τα άγρια χαράματα, γνωριστήκαμε και εκτός από πολιτικές απόψεις έχουμε περάσει στο στάδιο ανταλλαγής αγαθών. Εγώ ενίοτε τους κατεβάζω γλυκά και καφέδες, κι αυτοί μου χαρίζουν πορτοκάλια και μήλα.

Έτσι μαζί με τα μήλα τριπόλεως που αγοράζω και είναι τα αγαπημένα μου, πολλές φορές βρίσκομαι με μια έξτρα σακούλα μηλαράκια διαφόρων πικοιλιών, ζουμερά και φρέσκα.

apllesΚι αφού οι λαϊκατζήδες μου χαρίζουν μήλα -τι να κάνω κι εγώ;- φτιάχνω μηλόπιτα! Μηλόπιτες δηλαδή! Σε διάφορες παραλλαγές, αναλόγως τα κέφια μου και τον ελεύθερο χρόνο μου. Σας λέω, με εξαίρεση ίσως τα κέικ, δεν πρέπει να υπάρχει πιο πολυμορφικό γλυκό! Γι’αυτό και όταν έψαχνα συνταγή για να σας δείξω μπερδεύτηκα πολύ! Να έχει μέσα γέμιση τριμμένη ή σε κομματάκια; Να είναι σαν τις Γαλλικές τατέν με τις φετούλες σε παράταξη να καραμελώνουν κάτω από μια αφράτη σκεπή; Να είναι ξεσκέπαστη, με τα μηλαράκια να ψήνονται βουτυρωμένα και ζαχαρωμένα κάτω από το γκριλ; Να έχει κράμπλ τραγανό και πασπαλισμένο με άχνη ζάχαρη από πάνω; Να έχει ζύμη πάνω και ζύμη κάτω; Να έχει και καρύδια; Σταφίδες να έχει; Πελάγωσα! Και τις ήθελα όλες! Και με τον καιρό θα σας τις δείξω όλες!

Κατέληξα προς το παρόν σε μία που ο ζαχαροπλάστης έλεγε ότι είναι αυστριακής προελεύσεως και σερβίρεται σε ένα φημισμένο καφέ της Βιέννης. Δεν αντιστάθηκα στην πρόκληση, «τσίμπησα» αμέσως και είπα να μεγαλοπιαστώ και να την φτιάξω! Κι έγινε σούπερ! Και με πληθωρική εμφάνιση, ρουστίκ και ογκώδης, να χορταίνει πρώτα το μάτι!  Τολμήστε την κι εσείς!

Υλικά

Για τη ζύμη:

360 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου κομμένο σε κυβάκια

240 γρ. καστανή ζάχαρη και λίγο για το πασπάλισμα στο τέλος

1 πρέζα αλάτι

2 αβγά ελαφρά χτυπημένα

600 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

Για τη γέμιση:

7-10 μήλα διαφόρων ειδών, κατά προτίμηση

ξύσμα από 1 λεμόνι

χυμό από ½ λεμόνι

80 γρ. καστανή ζάχαρη

2 κ.γ. κανέλα

2 κ.γ. κορν φλάουρ

30 γρ. κονιάκ

125 γρ. μαύρες σταφίδες

Για την ζύμη:

Σε μπολ ή κουζινομηχανή ανακατεύετε το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να γίνει μια ενιαία κρέμα.  Πασπαλίζετε με το αλάτι και ρίχνετε σχεδόν όλα τα χτυπημένα αβγά, κρατώντας για αργότερα περίπου μια κουταλιά της σούπας.

Ενσωματώνετε στο μίγμα το αβγό. Αν δεν έχετε κουζινομηχανή χρησιμοποιείστε μιξερ χειρός κατα ριπές. Προσθέστε το 1/3 της φαρίνας και συνεχίστε μέχρι να ενσωματωθεί, και συνεχίστε σταδιακά με τα υπόλοιπα 2/3.

Μαζέψτε τη ζύμη ελαφρά με τα χέρια και σχηματίστε μια μπάλα, χωρίς να τη ζυμώσετε. Καλύψτε  με μεμβράνη το μπολ με τη ζύμη και αφήστε το σε θερμοκρασία δωματίου, για περίπου 30’, δηλαδή όσο χρόνο θα χρειαστεί να κάνετε τη γέμιση.

appl77Βάλτε και τον φούρνο να προθερμανθεί στους 190°C.

Για την γέμιση:

Ξεφλουδίστε και ξεσποριάστε τα μήλα, και τα κόβετε σε κομμάτια περίπου 1 εκ.

Σε μεγάλο μπολ αναμίξτε τα μήλα με όλα τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης, ανακατεύοντας για 1-2 λεπτά με κουτάλα να ενωθούν καλά οι γεύσεις.

Παίρνετε μια λυόμενη φόρμα κέικ με αποσπώμενο πάτο ή κάποιο τσέρκι γύρω στα 24-26 εκ. και κόβετε με το ψαλίδι ένα κομμάτι λαδόκολλας για να χωρέσει ακριβώς στον κυκλικό πάτο. Βουτυρώνετε τον πάτο και τις πλευρές της φόρμας και στη συνέχεια βάζετε τη λαδόκολλα στο πάτο.

Παίρνετε περίπου το 60% της ζύμης, το ακουμπάτε στη φόρμα και πιέζοντας με τα δάχτυλα το στρώνετε σιγά-σιγά ώστε να καλύψει, πάτο και πλευρές με περίπου το ίδιο πάχος. Δεν χρειάζεται να είναι τέλειο, αρκεί να έχει καλυφθεί όλη η επιφάνεια.

Βάζετε μέσα τη γέμιση σταδιακά, πιέζοντας τα μήλα ώστε να συμπιεστούν αρκετά και να μειωθούν τα κενά. Η γέμιση είναι μεγάλη, οπότε μπορεί να δημιουργήσει ένα λοφάκι.

Παίρνετε την υπόλοιπη ζύμη, την πλάθετε ελαφρά με τα χέρια σε ένα κυκλικό σχήμα, και την βάζετε πάνω στα μήλα μέχρι να απλώσει και να καλύψει όλη την επιφάνεια. Στη διάρκεια της διαδικασίας καθώς θα πιέζετε τη ζύμη, αρκετά κομμάτια από μήλα θα βγούν στην επιφάνεια/ Είτε μπορείτε να τα καλύψετε με ένα κομμάτι ζύμης, είτε να τ’ αφήσετε έτσι, δεν έχει σημασία στο τελικό αποτέλεσμα.

appl66Αλείφετε τη μηλόπιτα από πάνω με το αβγό που έχετε κρατήσει από πριν, την πασπαλίζετε με 2 κ.σ. καστανή ζάχαρη και την βάζετε στον προθερμασμένο φούρνο.

Ψήνετε τη μηλόπιτα στους 190ºC για 70’-80’. Μετά τα πρώτα 40’ άν δείτε ότι η πάνω επιφάνεια σκουραίνει πολύ, καλύψτε τη χαλαρά με ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο. Στα 70΄ τρυπήστε τη κρούστα με ένα μικρό αιχμηρό μαχαίρι για να δείτε αν τα μήλα έχουν μαλακώσει. Άν περνά εύκολα, βγάλτε τη απ’ το φούρνο και αν όχι αφήστε τη για τα υπόλοιπα 10’ γιατί όλοι οι φούρνοι δεν είναι ίδιοι.

Σερβίρετε σκέτη, με σαντιγί ή με παγωτό βανίλια!

ΠΡΟΣΟΧΗ: Αφήστε τη μηλόπιτα να κρυώσει αρκετά (2-3 ώρες τουλάχιστον) πριν αφαιρέσετε τη λυόμενη πλευρά της φόρμας, γιατί η ζύμη είναι τέτοια που θα διαλυθεί.  Κόβετε με πολλή προσοχή την μηλόπιτα σε μεγάλα κομμάτια με μεγάλο αιχμηρό μαχαίρι, γιατί ακόμη και αφού κρυώσει σπάνε σχετικά εύκολα.

ANATELLO1

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.