ιστοριες

Εμπειρία είναι αυτό που αποκτάς, όταν δεν αποκτάς αυτό που θες!

Από  | 

«Εμπειρία είναι αυτό που αποκτάς, όταν δεν αποκτάς αυτό που θες». Αυτή ήταν μία φράση την οποία την είχα  ακούσει κάπου, μου άρεσε και την είχα συμπεριλάβει στα διάφορα πράγματα που είχα γράψει στο χώρο «σχετικά με εσάς” στο facebook. Προφανώς τότε, παλιά όταν την είχα γράψει, δεν ήταν μια φράση που την είχα επεξεργαστεί και μπορούσα να την εξηγήσω σε κάποιον ή ακόμα να την αναλύσω, μα να που τώρα, 5 χρόνια αργότερα, μου ζητήθηκε να μιλήσω για το πώς εγώ την εκλαμβάνω.

Τότε ήταν λοιπόν που μπήκα σε σκέψεις και μου ήρθε στο μυαλό κατευθείαν μία επεξήγηση της φράσης αυτής χρησιμοποιώντας σαν παράδειγμα ένα τουρνουά στο beachvolley (το άθλημα με το οποίο ασχολούμαι πάρα πολλά χρόνια). KARAVI2Πολύ εύκολα στο μυαλό μου λοιπόν, σκέφτηκα πώς σε ένα τουρνουά beachvolley όλοι οι αθλητές προσπαθούν για το καλύτερο, κάποιοι καταφέρνουν να πετύχουν το στόχο τους και κάποιοι άλλοι δεν τον πετυχαίνουν. Η κοινή συνισταμένη όλων όμως είναι ότι  «όλοι οι αθλητές βγαίνουν κερδισμένοι». Και γιατί αυτό άραγε? Γιατί όλοι είναι λίγο περισσότερο έμπειροι απ’ ότι ήταν πριν το τουρνουά. Διεισδύοντας στο θέμα λίγο περισσότερο  λοιπόν κατέληξα στο  ότι μπορεί κάποιος να μην έχει πετύχει το στόχο του όσον αφορά τη κατάταξη, όμως έχει παίξει περισσότερα παιχνίδια, έχει βγάλει περισσότερες άμυνες, πάσες, επιθέσεις και αυτό είναι που τον κάνει πιο έμπειρο έτσι ώστε την επόμενη φορά να μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικότερα μια μπαλιά ή μια φάση που πιο παλιά δε μπορούσε. Αυτό είναι το μεγάλο κέρδος του τουρνουά και ονομάζεται  «εμπειρία». Θεώρησα λοιπόν πως αυτή ήταν μια πολύ καλή επεξήγηση και παράλληλα ηχούσε στα αυτιά μου ως ένα αισιόδοξο μήνυμα προς αυτούς που δεν κατάφεραν τον στόχο τους.

Συζητώντας όμως με το μπαμπά μου γι’ αυτό το θέμα, αποσκοπώντας φυσικά στο  να επιβεβαιωθώBANNER-ANATELLO2 για την ερμηνεία αυτής της φράσης, μιας που ήμουν σίγουρη πως δεν υπάρχει διαφορετική ερμηνεία από αυτήν, εξεπλάγην, όταν αυτός μου παρέθεσε « την άλλη πλευρά του νομίσματος». Ομολογώ ότι ξαφνιάστηκα στην αρχή. Η εκδοχή αυτή θα μπορούσε κάποιος να την χαρακτηρίσει   πιο αρνητική και απαισιόδοξη , ίσως και λίγο ειρωνική. Ήταν μια εκδοχή  που ομολογώ πως από μόνη μου δεν θα την είχα σκεφτεί ποτέ. Μου είπε λοιπόν πως η εν λόγω φράση, κατά αυτόν, είναι ουσιαστικά η δικαιολογία του χαμένου. Είναι μια απολύτως φυσιολογική και παράλληλα αυτόματη διαδικασία του «ηττημένου» να «χρυσώσει το χάπι» και να καλύψει με κάποιο τρόπο την αποτυχία του να φτάσει στο τελικό στόχο που δεν είναι άλλος από την κατάκτηση του τροπαίου. Στο άκουσμα της εκδοχής αυτής λοιπόν, μπήκα αμέσως σε χιλιάδες σκέψεις προσπαθώντας να καταλάβω εκείνη τι στιγμή  τι μπορεί να σήμαινε αυτό..
Έτσι όπως χάζευα το facebook λίγη ώρα αργότερα όμως, βρήκα μπροστά μου μία εικόνα η οποία μου έλυσε ευθύς αμέσως όλες μου τις απορίες.. Η εικόνα έλεγε “experience is the name everyone gives to their mistakes” που σημαίνει «εμπειρία είναι το όνομα που όλοι δίνουν στα λάθη τους» όπως είχε πει ο μεγάλος Oscar Wilde. Τότε επιτέλους κατάλαβα τι ακριβώς σήμαινε η άλλη ερμηνεία που μου είχαν δώσει. Ουσιαστικά έτσι όπως εγώ το κατάλαβα, χρησιμοποιώντας πάντα ένα παράδειγμα από τη δική μου ζωή, που δεν είναι άλλο από το προαναφερθέν  τουρνουά beachvolley, συμπέρανα ότι είτε είναι κάποιος  από την πλευρά του νικητή, είτε από την πλευρά του χαμένου, θα έχει αποκτήσει την ίδια εμπειρία. Η σημαντική, πάραυτα, διαφορά μεταξύ των δύο αυτών περιπτώσεων είναι ότι  ο μεν ηττημένος  το χρησιμοποιεί σαν δικαιολογία λέγοντας «δε κέρδισα το τουρνουά αλλά κατάφερα και  έζησα όμως την εμπειρία του να παίξω στον τελικό», ενώ ο  δε νικητής, κατάφερε πέραν της ανεκτίμητης εμπειρίας που αποκόμισε, να κάνει και το βήμα παραπάνω και να κατακτήσει επιπρόσθετα και το τουρνουά.

Κλείνοντας το άρθρο αυτό λοιπόν, δεν είμαι απολύτως σίγουρη για το ποια είναι η ορθότερη άποψη επί του θέματος. Θα προτιμήσω να αποδεχτώ και τις δύο απόψεις ως μέρος του ιδίου «νομίσματος» και να επιτρέψω σε όλους εσάς, που αφιερώσατε λίγο από τον πολύτιμό σας χρόνο για να διαβάσετε αυτό το άρθρο, να επιλέξετε εσείς την οπτική γωνία που θα προσεγγίσετε το θέμα και να καταλήξετε στα δικά σας συμπεράσματα που είτε θα συγκλίνουν με τα δικά μου, είτε θα αποκλίνουν και θα οδηγούν σε νέα μονοπάτια διαμέσου της δημιουργικής  αμφισβήτησης. Σε κάθε περίπτωση όμως, δεν θα πρέπει να παραλείπουμε το γεγονός ότι « την εμπειρία την αποκτάμε, όταν δεν αποκτάμε αυτό που πραγματικά θέλουμε»…

protex3

Η Τερέζα Καράβη είναι 23 ετών (1992). Σπουδάζει στο DEREE - The American College of Greece, Study Abroad & International και είναι διεθνής παίκτρια του beachvolley. Mιλάει αγγλικά, ιταλικά, γαλλικά και ουγγρικά.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.