ΑΝΘΗ

Άννα

Από  | 

Δε θ αρχίσω το κείμενό μου παραθέτοντας ορισμούς φιλοσόφων για τη γυναικεία φιλία, γιατί πιστεύω πως ανεξάρτητα από ορισμούς και θεωρία, η καθεμία από μας έχει βιώσει στο πετσί της τι εστί γυναικεία φιλία, είτε από τη θετική είτε από την αρνητική πλευρά. Δε νομίζω πως υπάρχει γυναίκα που να μην έχει προδοθεί ή απογοητευθεί  ή να μην έχει βιώσει ζήλια από φίλη της. Ο δικός μου μη φιλοσοφικός, αλλά φιλοσοφημένος ορισμός για τη φιλία μεταξύ γυναικών λοιπόν, είναι ο εξής: Κάθε γυναίκα που σέβεται τα γκομενικά της, οφείλει να έχει δίπλα της τη φίλη που της αξίζει. Σας φαίνεται απλό ε; Εμ, έλα που δεν είναι… Έχουν χαλάσει φιλίες ετών για ερωτικά ζητήματα και αντιζηλίες, κουμπαριές που έγιναν ύστερα από πολυετή φιλία από το σχολείο καταστράφηκαν όταν το ερωτικό στοιχείο επικράτησε έναντι του φιλικού.

Αν θέλεις να χαλάσεις μια φιλία, απλά κουμπάριασε. Το πιστεύω τόσο πολύ αυτό, που την φίλη μου την Άννα την κράτησα μακρυά από κουμπαριές και περιττές συγγένειες. Μιλήσαμε για φίλες που μας έχουν απογοητεύσει, ας δούμε τώρα πώς είναι όταν μια φίλη κάθε μέρα σου αποδεικνύει πως αξίζει τη φιλία σου κι εσύ τη δική της, που σου δείχνει με χίλιους τρόπους πως είσαι και είναι ένας από τους λόγους που βρίσκεις νόημα στην καθημερινότητά σου.

Η Άννα έχει βιώσει όλους τους χωρισμούς, τις ερωτικές και τις επαγγελματικές μου απογοητεύσεις. Είναι αυτή που θα πάρω αμέσως τηλέφωνο, όταν μου έρθει από εκείνον το μήνυμα που περιμένω:

-Άννα, μου στειλε…έχεις χρόνο να στο διαβάσω;

-«Ναι, λέγε γρήγορα, γιατί οδηγώ»

(Της το διαβάζω)

-«Λοιπόν απάντησε τώρα πιο ερωτικά, πέρνα στην αντεπίθεση»

-Δε μπορώ ρε χαζό να τα γράφω αυτά, θα περιμένει να του τα κάνω αν βρεθούμε…

-«Πας καλά παιδάκι μου, γράψτα εκεί μπας και πάρει μπρος ο κοιμίσης, άσε που το επόμενο μήνυμα που θα σου στείλει θα είναι μετά από δυο χρόνια, θα τα χει ξεχάσει μέχρι τότε»…

Κάθε πρωί αφού μου στείλει την καρδούλα της σε μήνυμα, μου γράφει:

-«Κοιμήθηκες καθόλου ή σκεφτόσουν τον παπάρα»;

-Έτσι κι έτσι…

-«Αφού είσαι ηλίθια, θα κάνεις ρυτίδες από την αϋπνία παιδάκι μου, το καταλαβαίνεις»;

Στις σχέσεις μου και κυρίως στις λάθος σχέσεις μου, είμαι drama queen, μη σας πω είμαι σκέτο ένα drama και μισό. Ζω μόνη μου προκαταβολικά το χωρισμό, τουλάχιστον ένα χρόνο πριν αυτός συμβεί στην πραγματικότητα. Τον κλαίω δηλαδή ζωντανό, πριν γίνει μακαρίτης. Η Άννα είναι πάλι εκεί, για να με ταράζει με τα λόγια της και να με επαναφέρει στην πραγματικότητα κάθε φορά που χάνω τον προσανατολισμό μου, σχεδόν αναλαμβάνει όλα τα θέματά μου, όλα εκείνα τα οποία έχω την αδυναμία και ανικανότητα  να δω καθαρά και να χειριστώ.

-«Πώς είναι δυνατόν, ενώ είσαι τετραπέρατη, να μη το καταλαβαίνεις αυτό; Είναι τόσο απλό…Δε θα ξαναερμηνεύσεις μήνυμα, αν δε βγάλω πρώτα εγώ το συμπέρασμα…δεν είσαι σε θέση να το κάνεις, έχεις σαλέψει..»

Είναι αυτή που θα δει πρώτη τη σέλφι που θα βγάλω για να στείλω σ εκείνον…

-«Μωρή βρώμα, κούκλα είσαι…»

Είναι κι αυτή όμως που όταν σέρνομαι κι απογοητευμένη αρχίζω να τρώω βουλιμικά ό,τι βρω μπροστά μου συνδυάζοντας πατατάκια με παγωτό θα με πάρει τηλέφωνο:

-«Τρώγε κοιλιόδουλη γουρούνα, αυτός καλοπερνάει κι εσύ έχεις βάλει τις τελευταίες δυο μέρες 5 κιλά..τρώγε τρώγε»…

Πολλές φορές νιώθω πως είμαι τόσο αδύναμη ψυχικά και σωματικά, βρίσκομαι σ έναν μεγάλο πλατύ δρόμο με μεγάλα δέντρα δεξιά και αριστερά, φυσάει πολύ, τα φύλλα έχουν γεμίσει το δρόμο και σχεδόν παραδίνομαι στη μανία του αέρα μη μπορώντας να κρατήσω κόντρα. Τότε έρχεται η Άννα, με κρατάει από τους ώμους και στηριζόμενη πάνω της, συνεχίζω το δρόμο μου…Πολλές φορές νιώθω τόσο αδύναμη ψυχικά και σωματικά, σαν να κολυμπάω σ ένα μεγάλο συναισθηματικό κύμα. Η Άννα με κοιτάζει μακρυά με τα κιάλια της, μ αφήνει να κολυμπάω, να πηγαίνω όλο και πιο βαθειά. Είναι αυτή όμως που όταν μ εγκαταλείψουν οι δυνάμεις μου, θα τα παρατήσει όλα, θα μπει μέσα στη θάλασσα για να με σώσει και θα κάνει τα πάντα για να μη πνιγώ.

A presto

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.